Oedeem therapie (lymfedrainage)

Oedeem therapie (lymfedrainage)

5 vragen over oedeem therapie

Bij Fysiotherapie de Beemden in Heeze is Annabel van Zeeland de oedeem specialist. Annabel is van huis uit operatie-assistente en later door gestudeerd als fysiotherapeute. Hierna heeft ze zich verdiept op onder andere oedeem. Maar wat is dat precies en wat kan het doen voor jou?

1) Wat is (lymfe)oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van omvang van de armen of benen. Dit kan het gevolg zijn van een operatie , waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundaire lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn dit dan wordt het primaire lymfoedeem genoemd.

 

 

2) Hoe werkt fysiotherapie bij oedeem?

De verplaatsing van dit vocht in het lichaam wordt Lymfedrainage genoemd.
Lymfedrainage is een natuurlijke functie van het lichaam, maar bij sommige mensen werkt deze functie minder goed.
Bijvoorbeeld na een ongeval, operatie, ziekte of stress. De oedeemtherapeut kan dit proces door middel van rustige zachte massage normaliseren. Bij manuele lymfdrainage volgens vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.

Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk. Het bijzondere van de therapie van Vodder, is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel , maar vooral op de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht. De behandeling vindt plaats in een ontspannen sfeer in een ruimte met een prettige temperatuur. Meestal lig je en zal de oedeemtherapeut (Annabel) beginnen met het masseren van de lymfeklieren in de hals. Daarna komen andere lichaamsdelen aan bod waar het eigenlijke probleem zich bevindt. Er zijn naast de Vodder ook andere technieken, Fysiotherapie de Beemden kiest voor Vodder omdat dit de beste resultaten geeft.

 

3) Welke klachten kun je verhelpen met oedeem fysiotherapie?

 

 

4) Wat moet ik doen als ik denk dat ik oedeem heb?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat er bij jouw lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of met ons. In overleg besluiten wij of je er verder onderzoek nodig is in het ziekenhuis.

 

5) Wat zijn de behandel mogelijkheden?

De behandeling door een oedeemtherapeut bestaat uit:

Annabel van Zeeland:

Onze expert op het gebied van Lymfe en oedeem is gecertificeerd oedeemfysiotherapeut Annabel van Zeeland
Lees meer over Annabel van Zeeland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.